پروژه "ساخت و ارزیابی سیستم فشردهکننده سطحی خاک و الحاق به دستگاه کولتیواتور ردیفی به منظور افزایش بهرهوری آب در چغندرقند" اجرا شد.
پروژه "ساخت و ارزیابی سیستم فشردهکننده سطحی خاک و الحاق به دستگاه کولتیواتور ردیفی به منظور افزایش بهرهوری آب در چغندرقند" توسط دکتر محمدعلی بهآئین عضو هیئت علمی و همکاران در بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز فارس اجرا گردید.
 چغندرقند از جمله گیاهان با مصرف بالای آب به شمار میرود. از طرف دیگر با روشهای مختلف باید از تلفات آب در کاشت گیاهان، به خصوص در گیاهانی مانند چغندرقند جلوگیری نمود. انجام عملیات آبیاری پس از استفاده از کولتیواتور، به دلیل به هم خوردگی و سست شدن خاک، باعث نفوذ سریع آب در خاک شده و مصرف آب آبیاری افزایش مییابد. به منظور کاهش نفوذ عمقی آب، دستگاه فشرده کننده سطحی خاک به صورت چرخهای فشاردهنده و دستگاه فشاردهنده ذوزنقهای ساخته شد و به پشت تیغههای یک کولتیواتور پنجهغازی الحاق گردید. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش، استفاده از کولتیواتور با تیغه پنجهغازی در سه سطح دستگاه فشاردهنده ذوزنقهای، (I1)؛ چرخ فشاردهنده فلزی، (I2) و چرخ فشاردهنده لاستیکی، (I3)، و سرعت پیشروی تراکتور در سه سطح 4، (S1)؛ 5/5، (S2) و 7، (S3)،کیلومتر بر ساعت در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که استفاده از دستگاههای فشردهکننده سطحی خاک با تغییر پارامترهای فیزیکی خاک ( جرم مخصوص ظاهری، سرعت نفوذ آب و شاخص مخروط خاک)، میتوانند میزان بهرهوری آب و عملکرد محصول را تحت تاثیر قرار دهند. دادههای حاصل از عملکرد ریشه چغندرقند، بهرهوری آب و عملکرد شکر سفید در تیمار I3S3 به ترتیب 77/93 تن بر هکتار، 4/26 کیلوگرم بر مترمکعب و 8/66 تن بر هکتار بود که تفاوت معنیداری را در سطح 5 درصد با تیمار بیشینه (I1S3) نشان نداد. تیمار I3S3 از نظر اقتصادی نیز نسبت به سایر تیمارها در اولویت بود و قابل توصیه است. 
۱۴۰۰/۱۰/۲۸
تعداد نمایش: ۴۳
مشاهده اخبار گروه خبری 'فارس'
|