
در سـالهـای اخیـر مطالعـات نشان دادهاند که مصرف فـراوردههـای غـذایی فراسـودمند میتواند نقش مؤثری در پیشگیری از بسیاری بیماریهـا نظیـر بیماریهای قلبی عروقی، سرطان، دیابت و نیـز پیـری زودرس داشته باشد. با توجه به اینکـه فیبـر یکـی از ترکیبـات غـذایی مفید برای بیماران دیابتی، افراد چاق و بیماران دچار مشـکلات گوارشی از جمله یبوست میباشد، لذا غنیسازی مواد غذایی با چنین ترکیبـاتی امـری ضـروری بـه نظـر مـیرسـد. پودر کامل سنجد خواص دارویی و تغذیهای زیادی دارد که به طور معمول در آب جوش یا شیر حل شده و مصرف میشود، ولی طعم مطلوبی ندارد و مردم در شرایط عادی و در صورتی که برایشان تجویز نشده باشد، تمایلی به مصرف آن ندارند. جوانۀ گندم نیز خواص تغذیهای با ارزشی دارد ولی در رژیم غذایی مردم کشورمان جایگاهی زیادی ندارد. از طرف دیگر نان و به ویژه نانهای سنتی مناطق مختلف محصولی است که توسط تمام اقشار جامعه به فراوانی استفده میشود. از اینرو در این پژوهش این دو مادۀ غذایی با ارزش یعنی آرد کامل سنجد و آرد جوانۀ گندم در فرمولاسیون یکی از انواع نان سنتی موجود در شاهرود با نام کاک قرار گرفته و محصولی فراسودمند تولید شود تا تمام اقشار جامعه بتوانند از این مواد غذایی با ارزش استفاده کنند. محصول تولیدی ویژگیهای حسی و بافتی مطلوبی داشته و با انواع کاک سنتی که در منطقه تولید میشود قابل رقابت میباشد ضمن اینکه کاربرد جدیدی برای سنجد که تولید آن در کشور رو به افزایش است ایجاد شده و از ضایعات سنجد جلوگیری میگردد.
