
بادام زمینی گیاهی است که در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر کشت میشود و از نظر کیفیت روغن و پروتئین بسیار غنی بوده و 70 درصد در روغنگیری و 30 درصد مصارفی مانند آجیل و قنادی در وعدة غذایی انسانها مورد استفاده قرار میگیرد. کشت بادام زمینی در منطقه مغان از سال زراعی 91-90 در الگوی کاشت زارعین منطقه قرار گرفته است. علیرغم چالشهای زیاد، به دلیل اقتصادی بودن و سازگاری مطلوب با شرایط آب وهوایی مغان مورد رغبت کشاورزان است. همچنین افزایش چشمگیر سطح زیر کشت بادامزمینی (حدود 7000 هکتار)، در سال زراعی 1398، در شهرستان پارسآباد مغان، رتبه اول کشت و تولید بادامزمینی (بیش از 30000 تن محصول با متوسط عملکرد 4300 کیلوگرم در هکتار) به این شهرستان اختصاص یافت. در شرایط مرسوم معمولا برای کاشت مکانیزه بادامزمینی از انواع ردیفکارهای مختلف با کشت یک ردیف روی پشته 75 سانتیمتر استفاده میشود. در روش جدید کشت، آرایش کاشت دو ردیف روی پشته بادم زمینی با ردیف کار (تراشکده) برروی ردیف 75 سانتیمتر با مخزن بذر دو صفحهای مجزا انجام شد. از مزایای این سیستم کاشت ضمن استفاده حداکثری از کانوپی مزرعه از مشکل اصلی بدسبزی این محصول که کشاورزان منطقه به دلیل نبود ارقام مناسب که در بیشتر موارد با کشت مجدد مرتفع میگردد. همچنین نتایج نشان دهنده برتری عملکرد (حدود 10 درصد) و برخی اجزای عملکرد بادامزمینی در سیستم کاشت جدید (دو ردیف روی پشته 75 سانتیمتر با فاصله بین بوته 28 سانتیمتر) نسبت به روش مرسوم با یک ردیف روی پشته 75 سانتیمتر داشته است.

شکل 1- کاشت مکانیزه بادامزمینی با بذرکارهای مختلف
شکل 2- آرایش کاشت دو ردیف روی پشته بادامزمینی با ردیفکار پنوماتیک دوقلو تراشکده