از جمله اهداف این پژوهش اصلاح و بهبود مدیریت آبیاری در سطح مزرعه، ارتقای بهرهوری، مشارکت بهرهبردار در تصمیمگیری برای مدیریت آبیاری و نیز کاهش هزینهها بوده است.
در پژوهش حاضر، عملکرد سامانه هوشاب برای پنج محصول گندم، آفتابگردان، ذرت علوفهای، ذرت دانهای و چغندرقند در اراضی بهرهبردار واقع در روستای شیرآوند شهرستان هلیلان استان ایلام طی سالهای زراعی 1399-1400 تا 1402-1401 مورد بررسی قرار گرفت.
نتیجه ارزیابی سامانه آبیاری بارانی کلاسیک ثابت نشان داد که شاخص یکنواختی توزیع در سامانه مورد ارزیابی در محل اجرای پژوهش برابر 70/7 درصد (بیش از حداقل قابل قبول) بدست آمد. نتیجه پژوهش نشان داد که از دو منظر موضوع قابل بررسی است 1) اصلاح برنامه آبیاری بهرهبردار و رعایت زمان مناسب و مقدار مورد نیاز آبیاری و ارائه بازخوردها و بدون کاهش کل آب آبیاری نسبت به سنوات قبل و البته مواجه شدن با افزایش عملکرد که ناشی از همین برنامهریزی صحیح آبیاری میباشد و 2) اصلاح برنامه آبیاری بهرهبردار و رعایت زمان مناسب و مقدار مورد نیاز آبیاری و ارائه بازخوردها و البته با کاهش کل آب آبیاری نسبت به سنوات قبل و نیز مواجه شدن با افزایش عملکرد که ناشی از همین برنامهریزی صحیح آبیاری میباشد. در هر دو حالت، این موضوع حاکی از وجود خلاء عملکرد در سطح مزارع بهرهبرداران است. نتایج حاکی از افزایش عملکرد، افزایش بهرهوری فیزیکی و اقتصادی آب و کاهش مصرف آب آبیاری (و به بیانی مصرف صحیح آب) در محل اجرای پژوهش نسبت به بهرهبرداران پیرامونی و نیز نسبت به برنامه الگوی کشت استان میباشد. مقایسه شاخصها تحت آبیاری هوشمند با شرایط سایر بهرهبرداران شهرستان، نشان میدهد که علیرغم 9/4 - 18/8 درصد کاهش مصرف آب، مقادیر عملکرد، بهرهوری فیزیکی آب و بهرهوری اقتصادی آب محصولات به ترتیب، 183 – 47 درصد، 217 – 57 درصد و 216 – 57 درصد رشد یافته است که ناشی از اعمال آبیاری صحیح و مطابق با نیاز محصولات همراه با اصلاح مدیریت مزرعه و نیز حفظ بقایا است.
مطابق با دادههای تحقیق، میزان رطوبت خاک برآورد شده با سامانه آبیاری هوشاب و مقادیر اندازهگیری شده حاکی از همسوئی برآوردهاست، بطوری که به صورت قدرمطلق، میزان دقت اندازهگیری بین ۹۹-۸۷ درصد بوده که قابل قبول است. ارائه برنامه آبیاری همراه با توصیههای ترویجی و یافتههای نوین و ارائه مدیریت برتر زراعی توسط همکاران پژوهش و به ویژه کارشناسان ترویج، سبب شده بود که اثربخشی برنامهریزی آبیاری هوشمند، نمود بیشتری داشته باشد.