
به گزارش روابط عمومی سازمان تات، «بهمن یارقلی» بیان کرد: مساله هوشمندسازی در کشاورزی ایران، اجرای اتوماسیون به عنوان جایگزین نیروی انسانی نیست بلکه ارایه برنامه مدیریتی علمی و دقیق و آگاهی بخشی از وضعیت مزرعه و گیاه و مقدار آب مصرفی در زیرواحدهای آبیاری و مزرعه به بهره بردار برای ارتقاء بهره وری مصرف نهاده ها از جمله آب است.
یارقلی اضافه کرد: از این رو موسسه تحقیقات فنی و مهندسی به عنوان اتاق فکر و بازوی تحقیقاتی آب وزارت جهاد کشاورزی با هدف همسو شدن با رویکردهای نوین کشاورزی دنیا،این مهم را از تفکر به عمل تبدیل کرد.
کاهش ۱۸ درصدی مصرف آب با طرح ملی آبیاری هوشمند
مجری طرح ملی الگویی توسعه آبیاری هوشمند در کشور با اشاره به اینکه این برنامه تحت عنوان "طرح ملی الگویی توسعه آبیاری هوشمند" در سال ۱۴۰۰ شروع شد، گفت: بخش اول این طرح ملی در سطح ۱۱ استان و ۲۳ سایت الگویی ( ۱۰ سایت زراعی و ۱۳ سایت باغی ) و در وسعت یک هزار و ۳۰۰هکتار اجرا شد .
عضو هیات علمی و رییس بخش آبیاری و زهکشی موسسه تحقیقاتت فنی و مهندسی کشاورزی ادامه داد: بخش دوم طرح از مهرماه سال گذشته در سطح ۱۰ استان و ۲۶ سایت الگویی ( ۱۱ سایت زراعی و ۱۵ سایت باغی ) و در وسعت یک هزار و ۱۰۰ هکتار شروع شده و ۲ سال زراعی اجراء خواهد شد.
وی یاد آورشد: در بخش دوم این برنامه ملی تمام شرکت های دانش بنیان با تخصص آبیاری هوشمند، مشارکت داده شده اند بطوریکه بالغ بر پنج هزار هکتار پایلوت توسط این شرکت ها و با نظارت موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی اجرا و در حال پایش و ارزیابی است.
مجری طرح ملی الگویی توسعه آبیاری هوشمند در کشور یادآور شد: شرکت ها مجری طرح هر کدام فناوری آبیاری هوشمند مختص خود را پیاده سازی کرده اند و هدف ارزیابی این سامانه ها، شناخت نکات ضعف و قوت هر برنامه و کمک به ارتقای آنها و رفع مشکلات و عدم قطعیت های مربوطه جهت ورود به عرصه در مقیاس ملی است.
یارقلی گفت: طرح مذکور در زمان حاضر بزرگترین طرح پژوهشی سازمان تحقیقات ،آموزش و ترویج بخش کشاورزی بوده و بصورت ملی در سطح کشور و بر روی محصولات استراتژیک و بومی استانها در حال اجرا است. در این طرح سعی شده ضمن انتخاب اغلب محصولات زراعی و باغی مهم کشور در هر یک از استانها، انواع سامانه های آبیاری و شرایط اقلیم و جغرافیایی مختلف نیز تحت پوشش قرار گیرد.
وی بیان کرد: هدف اصلی از این طرح ملی، جریانسازی و ایجاد موج توسعه سامانههای آبیاری هوشمند در مدلها و فرمهای مختلف با مشارکت بخش خصوصی (به ویژه شرکتهای دانش بنیان) برای استفاده بهینه از منابع آب محدود و ارتقاء بهره وری آب و همچنین آسان و دقیقسازی کشاورزی و آبیاری در راستای توسعه پایدار و نیل به امنیت غذایی است.
عضو هیات علمی و رییس بخش آبیاری و زهکشی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی یاد آورشد: در زمان حاضر با توجه به اجرای موفقیتآمیز آن در شرایط آب و خاک، محصولات ، سامانه های مختلف و نتایج مثبت آن، شاهد استقبال و مشارکت موثر و چشمگیر کشاورزان و شرکتهای دانشبنیان مختلف هستیم.
وی بیان کرد: پیشبینی میشود که طرح مذکور در آینده بدون تحمیل بار مالی به دولت با بخشی از فوائد حاصل از افزایش عملکرد و بهبود بهرهوری، هزینه مورد نیاز خود را تامین کرده و توسعه و گسترش یابد.
مجری طرح ملی الگویی توسعه ابیاری هوشمند در کشور اضافه کرد: از جمله نکات مثبت این طرح ملی محوریت تحقیقات و همراهی و مشارکت بخش اجراء، ترویج، بخش خصوصی و شرکتهای دانش بنیان، برای حل چالشهای آب کشور و کمک به ترویج و توسعه نتایج تحقیقات در سطح ملی است.
وی گفت: براساس نتایج اولیه حاصل از اجرای فاز اول این طرح ملی، به طور متوسط کاهش ۱۸ درصدی آب آبیاری و افزایش۰.۲۶ درصدی بهرهوری آب آبیاری در مزارع و باغات الگویی، نسبت به شرایط شاهد مشاهده شده است.