
سن گندم یکی از خسارتزاترین آفات در غلات است که در تمامی مراحل رشد غلات (از کاشت تا برداشت) احتمال حمله و خسارت آن وجود دارد و باعث کاهش عملکرد و کیفیت گندم و جو میشود. خاصیت ویسکوالاستیک گلوتن گندم، تحت تأثیر عوامل مختلفی ممکن است دستخوش تغییرات نامطلوب شود که در نهایت موجب تولید نان بیکیفیت میشود. از بین این عوامل برهمزننده ساختمان گلوتن، آسیبدیدن گندم با آفات و بهویژه حشره سن قابلتوجه است. چنانچه بیش از 2 درصد دانههای گندم، سنزده باشد، از آن خمیری شل و بیقوام بهدست میآید که مقاومت کمی در برابر مخلوطشدن نشان میدهد و بهسختی قابل حملونقل است و نهایتاً نان حاصل، حجم کمتر و خواص حسی (بافت، رنگ، رایحه و مزه) ضعیف دارد و از نظر شکل غیرعادی است.
در این دستنامه، با همکاری متخصصین مختلف دست اندرکار در طول زنجیره تولید گندم تا مصرف نان، تمام مسایل مرتبط با مدیریت گندم سن زده از مزرعه تا سفره بصورت خلاصه و بسیار کاربردی ارایه شده است. مخاطبان این دستنامه فنی تولیدکنندگان گندم، مروجان و کارشناسان ترویج، متخصصان فرآوری و تولید آرد و نان وفرآورده های آرد، دانشجویان و محققان رشتۀ صنایع غذایی، و تمام علاقه مندان به صنعت آرد و نان و پخت هستند.
این دستنامه فنی با شماره 67115 در تاریخ 18 فروردین 1404 در مرکز فناوری اطلاعات و اطلاعرسانی کشاورزی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ثبت شده است. فایل دستنامه از بخش انتشارات الکترونیکی سایت موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، همچنین تالار ترویج دانش و فنون کشاورزی قابل دریافت