پنج شنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳  -  Thursday, January 9, 2025
جستجوی پیشرفته
خراسان رضوی
 عبارت *      جستجوی پیشرفته

خانم دکتر الهام آذرپژوه عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی طی پژوهشی پودر نوشیدنی فوری از عصاره برگ‌های جوان جو را تولید کرد.
گیاهان دارویی با خواص درمانی شگفت‌انگیز خود می‌توانند در صنعت غذا به‌ویژه در تولید نوشیدنی‌های گیاهی جایگاهی ویژه و برجسته پیدا کنند، چرا که هنوز از پتانسیل‌های آن‌ها به‌طور کامل بهره‌برداری نشده است. برگ جوان جو یک مکمل غذایی به دلیل خواص مغذی و رنگ سبز آن به طور گسترده در جهان استفاده می شود. عصاره برگ جوان جو به دلیل خواص درمانی منحصر به‌فرد خود، کاربرد گسترده‌ای در تولید فرآورده‌های گیاهان دارویی دارد. این برگ، منبع غنی از مواد مغذی از جمله فیبر، کلروفیل، فلاونوئیدها و مواد معدنی است

در این پژوهش، تأثیر نوع و ترکیب مواد دیواره سلولی، شامل مالتودکسترین با درجه هیدرولیز ۲۰، صمغ عربی و پروتئین آب پنیر، بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی ریزکپسول‌های تولیدشده از پودر برگ جوان جو بررسی شد. نتایج به‌دست‌آمده حاکی از آن است که نوع، غلظت و ترکیب مواد دیواره تأثیر قابل‌توجهی بر حفظ مواد مؤثره و کلروفیل در ریزکپسول‌ها دارند. ارزیابی غلظت بهینه دیواره‌ها با استفاده از نرم‌افزار سطح پاسخ و طراحی شبکه یک‌طرفه نشان داد که شرایط بهینه شامل ترکیبی از 76/59 درصد مالتودکسترین، 26/75 درصد صمغ عربی و 48/13 درصد پروتئین آب پنیر است.

ارزیابی‌های پایداری ریزکپسول‌ها نشان داد که نوع و غلظت مواد دیواره، به همراه دما و رطوبت نسبی محیط نگهداری، تأثیر قابل‌توجهی بر سرعت کاهش کلروفیل دارند. ریزکپسول‌های تولیدشده با ترکیب دیواره بهینه در دمای 4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 52 درصد، دارای سطحی صاف، بدون شکاف و حداقل آگلومریزاسیون و انحنا بودند. این ویژگی‌ها منجر به بالاترین نیمه‌عمر و پایداری ریزکپسول‌ها شده است.
 
این پژوهش نشان می‌دهد که انتخاب ترکیب مناسب مواد دیواره نه‌تنها به حفظ بهتر مواد مؤثره و کلروفیل کمک می‌کند، بلکه پایداری ریزکپسول‌ها را در شرایط مختلف نگهداری افزایش می‌دهد. همچنین، افزودن 30 درصد پودر عصاره برگ جوان جو به آبمیوه پرتقال در مقایسه با نسبت‌های دیگر، بالاترین امتیاز حسی و میزان اسیدآسکوربیک را از دیدگاه مصرف‌کنندگان به دست آورد، که نشان‌دهنده موفقیت این ترکیب در تولید نوشیدنی‌های سالم و مورد پسند است. این پژوهش به سفارش شرکت جوانه سبز و در مدت 12 ماه انجام شده است.
برگ جوان جو
 


۱۴۰۳/۱۰/۱۵
تعداد نمایش: ۸
مشاهده اخبار گروه خبری 'خراسان رضوی'

نظر و امتیاز برای این خبر
 
نام و نام خانوادگی:
1 2 3 4 5
لطفا نظر خود را بنویسید:
 
آمار مشاهده صفحات