
سبزیها و صیفیها از پرمصرفترین تولیدات کشاورزی محسوب میشوند که بخش قابل ملاحظه مصرف آنها به صورت خام یا نیمهفرایند شده است. از اینرو در صورت آلودگی، وسیلهای برای انتقال باکتریها، انگلها و ویروسهای بیماریزا هستند و باعث ایجاد بیماری در انسان و نیز افزایش شیوع بیماریهای قابل انتقال از غذا میشوند. لیستریا مونوسیتوژنز، سالمونلا و اشریشیاکلی، از جمله پاتوژنهایی هستند که از سبزیها جدا شدهاند. در این پروژه، سلامت میکروبی دو محصول کاهو (نمایندة سبزیهای برگی) و خیار (نمایندة صیفیها) عرضه شده در میادین میوه و ترهبار شهر کرج و تهران، از لحاظ آلودگیهای میکروبی شامل شمارش کلی میکروارگانیسمها، شمارش کلیفرمها، شمارش کلیفرمهای مدفوعی (اشریشیا کلی)، سالمونلا، خانواده انتروباکتریاسه و استافیلوکوکوس اورئوس و آلودگیهای انگلی به تفکیک در ارقام مختلف، فصول مختلف سال، بستهبندی، نوع کاشت (مزرعه یا گلخانه) و محلهای تولید مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که شاخصهای میکروبی ارزیابی شده در اکثر موارد تحت تأثیر تیمارهای مورد مطالعه بودند. در هیچ یک از نمونههای مورد بررسی خیار و کاهو، سالمونلا مشاهده نشد. تنها یک نمونه خیار و یک نمونه کاهو آلودگی انگلی داشتند. این طرح به صورت مشترک بین مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی و مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر انجام شد.