
تهران - ایانا عضو هیت علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی ایران به ابعاد ضایعات کشاورزی در کشور و ضرورت ایجاد نهاد متولی و زیر ساختهای مناسب برای کاهش ضایعات و افزایش امنیت غذایی پرداخت و گفت: اهمیت مدیریت علمی و آموزش فرهنگی مصرف کنندگان بیش از پیش مورد تاکید قرار گیرد.
به گزارش خبرنگار ،ایانا، هما بهمدی در برنامه گفتوگوهای مزرعه ضایعات کشاورزی را شامل تلفات و دورریز تعریف کرد و گفت: کاهش کمی یا کیفی محصول از مرحله برداشت تا توزیع و عمدهفروشی، مانند له شدن یا فاسد شدن میوه در این مراحل تلفات، و خراب یا فاسد شدن محصول خریداریشده توسط در مراحل خردهفروشی، رستورانها و مصرفکننده که استفاده نشده دورریز محسوب میشود.
عضو هیأت علمی موسسه مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی ایران اضافه کرد پسماند مطابق تعریف برنامه ملی راهبردی مدیریت پسماند که اخیراً به تصویب رسیده است، مواد جامد، مایع و گاز (به غیر از فاضلاب) است که به طور مستقیم یا غیر مستقیم حاصل از فعالیت انسان بوده و از نظر تولید کنند زائد تلقی میشود. مانند، که شامل شاخ و برگ حاصل از هرس، کاه و کلش، یا تفاله میوهها پس از آبگیریمیشود. برخلاف تلفات و دورریز که اصلیترین استراتژی جلوگیری از ایجاد آنها است، ایجاد پسماند تا حدودی اجتنابناپذیر است و مسأله اصلی بیشتر مدیریت صحیح و ارزش افزایی آنها است.، که شامل شاخ و برگ یا تفاله میوهها میشود.
وی در رابطه با آمار و ارقام ضایعات گفت: آمار دقیق در دسترس نیست، ولی به درصد ضایعات کشاورزی در ایران پس از برداشت گفت و اشاره داشت و گفت طبق گزارش فائو بین ۲۵ تا ۳۰ درصد محصولات کشاورزی ایران ضایعات محسوب میشوند که این آمار با توجه به نوع فساد پذیری محصولات متغیر است.
بهمدی مهمترین عوامل ضایعات تلفات را ضعف زیر ساخت ها، کمبود فناوریهای نوین و، مشکلات نگهداری، انبارداری و حمل و نقل عنوان کرد و گفت: علاوه بر این موارد مسائل فرهنگی مثل سبک زندگی و عادات مصرفکنندگان نیز نقش قابلتوجهی در افزایش دورریز محصولات دارد. در ایران به دلیل نگرش فرهنگی به غذا و پرهیز از اسراف، دورریز کمتر اما تلفات بیشتر است. همچنین در کشورهای جهان سومیدر حال توسعه به دلیل نبود ضعف در به کارگیری فناوریهای سازگار و کارآمد در حفظ و نگهداری محصولات پس از برداشت، آنها را آسیبپذیر میکند.
وی بر ضرورت ایجاد یک نهاد متولی واحد برای مدیریت ضایعات کشاورزی و توسعه زنجیره سرد که هدف آن حفظ کیفیت محصولات کشاورزی پس از برداشت است، و آموزش مصرف کنندگان تاکید تأکید کرد و گفت: کاهش ضایعات نه تنها بهرهوری منابع را افزایش میدهد و موجب صرفهجویی در آب میشود بلکه به پایداری امنیت غذایی کشور کمک میکند.